Tekeningen

Google sketchup is een gratis 3D tekenprogramma waarmee je relatief eenvoudig leuke tekeningen kan maken.  Zo heb ik de bakoven steen per steen opgebouwd.  Hierdoor heb ik de juiste afmetingen van bevoorbeeld de deur van de oven, maar zo heb ik ook een overzicht hoe de stenen laag per laag gemetst moeten worden.  Hier ben ik wel een paar avonden mee bezig geweest, maar eens je doorhebt hoe het moet, is het wel leuk om te doen.

De bakstenen zijn oude klampstenen en meten ongeveer 18 x 8,5 x 5 cm.  Volgens google is dit de ‘rijnvorm’.  De rood gekleurde bakstenen in de tekening zijn hele bakstenen.  De blauw zijn 3/4 de en de gele zijn halve bakstenen.  Volgens google sketchup heb ik 754 hele, 121 3/4 de en 55 halve stenen nodig.  De stenen voor de koepel zitten hier niet bij.

De onderbouw, de zijkanten en achterkant worden gemetst in snelbouwstenen.  Aangezien de oven ge├»ntegreerd wordt in het tuinhuis is alleen de voorkant zichtbaar.  Voor de deur heb ik een lasser in de buurt gevonden die al het ijzer werk kan maken.

Voor de duidelijkheid heb ik de bovenste snelbouwstenen verborgen:

Achterkant zonder koepel: