Bouwkalender

zaterdag 19 februari 2011

Vandaag was er een kap van de berken in het natuurgebied Tikkenbroeken.  Ik heb een handje meegeholpen en heb 16 grote takkenbossen ‘verdiend’.  Deze zijn nu aan het drogen en zullen goed van pas komen bij het stoken van de oven.

vrijdag 25 februari 2011

Vandaag was ik bij mijn schoonzus.  Ze is een houten huis aan het bouwen en ergens in maart gaan ze een leem kachel bouwen.  Hiervoor hebben ze natuurlijk leem nodig.  Wanneer we samen de leem bestellen, dan kunnen we de transport kosten delen.

maart 2011

De aanvraag voor de bouwvergunning is ingediend.

donderdag 14 juli 2011

De bouwaanvraag is in orde.  Nu komt er nog een maand waarin dit uitgehangen wordt aan ons huis en daarna is het definitief!
De eerste grote hindernis is genomen.

zaterdag 19 november 2011

Gisteren heb ik al het grootste gedeelte van het oude tuinhuisje afgebroken.  Vandaag hebben we de rest afgebroken en zijn de funderingen uitgegraven.

zaterdag 26 november 2011

De fundering is gegoten!  De eerste grote stap is gezet.

zaterdag 26 maart 2012

Vandaag ben ik de eerste snelbouw stenen gaan halen voor de onderbouw.  Morgen wordt de rest op 2 palletten geleverd zodat ik in het totaal 200 stenen heb.

dinsdag 10 april 2012

Vandaag eerste materiaal voor de oven besteld.  Bij broodoven.com heb ik 5 calcium silicaat platen als isolatie en 18 tegels besteld voor de ovenvloer.

woensdag 11 april 2012

Vandaag heb ik 1 laag en iets meer dan de helft van de tweede laag gemetst.  ‘s Avonds is het beginnen te regenen en toen bleek dat de bakoven op het laagste punt van de fundering staat.  Ik heb snel-snel onderaan de stenen extra cement aangebracht om het water zoveel mogelijk weg te houden van de voegen.  Hier een daar heb ik zelfs een dam van cement gemaakt om het water weg te houden.  Hopelijk spoelt er niet te veel cement van de onderste voeg weg.
Mijn overbuur Dirk is ‘s avonds nog een handje komen helpen om de profielen die aan de buitenkant stonden langs binnen te plaatsen.  Dat metst iets gemakkelijker.
De voeg tussen de eerste en tweede laag stenen is wel veel te dun.  Op zich niet erg voor de stabiliteit, maar de volgende lagen ga ik toch wat dikker voegen.  Ik probeer ook zo veel mogelijk de voegen al tijdens het mestelen op te voegen (de zogenaamde doostrijkmethode).
Dit is mijn eerste muurtje dat ik mets, ik ben wel blij dat het verstopt zal zijn achter hout zodat niemand mijn gepruts kan zien 😉

vrijdag 13 april 2012

Deze namiddag heb ik verder gemetst en ben gestopt op 4,5 lagen.  Nog 1,5 laag te gaan dus.
Deze voormiddag heb ik nog de rest van het nodig materiaal besteld: bigbag met leem, welfsels, oude klampstenen, …  Het meeste materiaal is nu wel besteld.  Wat ik nog zeker mis is een ovendeur (die laat ik maken door een lasser), muuranker en nog wat andere kleinere zaken.

donderdag 19 april 2012

Alle materiaal behalve de bigbag leem is geleverd!

vrijdag 20 april 2012

De rest van de onderbouw is opgemetst!

zondag 22 april 2012

Samen met een vriend heb ik de 6 welfsels gelegd.  Op een klein half uurtje was het klusje geklaard.

dinsdag 24 april 2012

Gisteren gaven ze relatief goed weer voor vandaag dus heb ik inderhaast een dag verlof aangevraagd.  Deze morgen ben ik een betonmolen gaan lenen en heb ik de bekisting gemaakt.  Het laatste stuk van de voormiddag en de volledige namiddag ben ik bezig geweest om de druklaag te gieten.  Uiteindelijk ben ik nog materiaal moeten gaan bijhalen.  In het totaal heb ik  zo’n 900kg beton  gemaakt voor de druklaag!

woensdag 25 april 2012

Vandaag ben ik bij een plaatselijke lasser de overdeur gaan halen.  En ze mag er wezen!  Gemaakt uit 3mm roestvrijstaal.  Hij heeft ook  het nodige materiaal gelast om een ijzeranker te maken om te oven te verstevigen.

donderdag 26 april 2012

De leem is geleverd.  Nu heb ik al het nodige materiaal (behalve nog kalk en hooi) om aan het bouwen van de eigenlijke oven te beginnen.

zaterdag 4 mei 2012

Vandaag ben ik de laatste zaken gaan halen voor het verder bouwen van de oven: 150 kg hydraatpoederkalk, 600 kg zand + 50 kg cement voor de stabilisé onder de ovenvloer en 4 zakken zand van 25 kg voor het ondersteunend formeel van de koepel. 

maandag 7 mei 2012

Deze voormiddag heb ik de eerste laag gemetst van de steunmuren.  Deze namiddag is mijn vader komen helpen en hebben we de eerste stenen gemetst van het muurtje vooraan met leemmortel.  Ook is het begin van de koepel gemetst.
Metsen met leemmortel is wel niet gemakkelijk.  De mortel blijft lang vloeibaar waardoor kleine muurtjes gemakkelijk scheefzakken.  Maar met wat extra steunen is het doenbaar.  Leemortel invoegen is ook niet echt eenvoudig en moet je echt wel gewoon worden.

dinsdag 8 & woensdag 9 mei 2012

Samen met mijn vader heb ik verder gewerkt aan de oven.  De muur vooraan is opgemetst tot aan de deur zodat deze stevig vasttzit.  De koepel is opgemetst tot aan de ovenvloer en de ovenvloer is gelegd.  Voor de rest van het werk sta ik er weer alleen voor 🙁

woensdag 9 mei 2012

Vandaag zijn we in de voormiddag naar de winkel geweest dus ik heb alleen ‘s namiddag verder kunnen werken aan de koepel.  Ik heb ook de voorraad leemmortel klaar gemaakt en de stenen voor de volgende dag klaar gelegd.

donderdag 10 en vrijdag 11 mei 2012

De voorbije dagen zijn er 4 rijen van de koepel gemetst.  Vrijdag heb ik het formeel gemaakt voor de koepel en al een 10-tal stenen gemetst.
Ik heb de koepel goed ingepakt in plastik want hij droogt een beetje te snel.  Het kan nog een paar dagen duren voor ik de leemlaag op de koepel kan aanbrengen en als tegen dan de koepel al te droog is, vrees ik dat de leemlaag niet goed meer gaat hechten.

zondag 20 mei 2012

Even een kleine sprong, maar ondertussen is er goed verder gewerkt aan de oven.  De voorkant is opgemetst tot aan de rookvang.  De koepel is helemaal afgewerkt en de leemlaag op de koepel is bijna klaar.  Morgen is mijn verlof van 2 weken gedaan.  Het zal dus nog een paar dagen duren voor ik verder kan werken.  Ik heb de koepel en leemlaag goed ingepakt zodat hij niet te snel uitdroogt.
De bigbag leem is op.  Voor het laatste gedeelte van de leemlaag op de koepel en de rest van het metsel werk heb ik best nog wat leem nodig.  Gelukkig had mijn schoonzus nog heel wat leem over na het bouwen van een leemkachel.  Ook de muren rond de koepel moeten nog verder opgemetst worden, maar hiervoor moet ik nog murfor wapening gaan  bijhalen en extra cement.

vrijdag 25 mei 2012

Vandaag heb ik een dag verlof genomen om de koepel af te werken.  De laatste leemlaag is op de koepel gesmeerd en nu kan die eindelijk beginnen met drogen en uitharden.  Ook de muurtjes rondom zijn helemaal opgemetst.  Alleen de schouw moet opgemetst worden, maar dat ga ik pas doen als het tuinhuis geplaatst is.  Als bescherming tegen de regen heb ik over de bestaande dakconstructie een plastic gespannen.  Hopelijk gaat die niet vliegen bij de eerst volgende windvlaag!

maandag 4 juni 2012

De laaste dagen is het minder warm en regenachtig.  Om het opdrogen een beetje te versnellen heb ik een electisch vuurtje in de oven geplaatst en laat ik de ovendeur op een kier staan.  Ik heb er wel een kWh meter tussengehangen om te zien hoeveel het vuurtje verbruikt.

zondag 10 juni 2012

Het tijdelijke afdak is afgebroken en het meeste bouwafval is opgeruimd.  Eind volgende week komen ze het tuinhuis rond de oven bouwen.  Ik heb de koepel wel afgedekt met een plastic zodat hij niet al te nat kan regenen.  De koepel is al redelijk opgedroogd.

zaterdag 16 juni 2012

Vandaag zijn ze het tuinhuis rond de bakoven komen plaatsen.  Eindelijk staat de bakoven droog.  Maandag komen ze de dakpannen op het tuinhuis leggen.

vrijdag 22 juni 2012

Na 2 weken goed doorwerken aan de oven gebeurt nu alles in stukjes en beetjes.  Vandaag heb ik de volledige voorkant opgevoegd met leem.  Ik had gehoopt van al het begin van de schouw te kunnen metsen, maar het voegen heeft langer geduurd dan gedacht.

woensdag 27 juni 2012

Het begin van de schouw is gemetst tot iets boven de rookvang.  Eind van de week komt de tuihuis plaatser de inox schouw plaatsen.  Ik moet dan nog alleen maar de schouw opmetsen tot aan de inox schouw en dan kan ik eindelijk de oven een eerste keer opstoken.

woensdag 4 juli 2012

Vandaag zijn de schouw komen plaatsen.  Het is een inoxen schouw van ongeveer 2m.  De dakdoorvoer was snel geplaats.  Nu kan ik de schouw verder opmetsen zodat deze aansluiten op de inoxen schouw.

vrijdag 7 juli 2012

Deze avond heb ik een paar uur doorgewerkt aan de rest van de schouw.  Nog een paar lagen en ik ben er.

zaterdag 8 juli 2012

De laatste steen is gelegd!  De oven is nu officieel klaar!

maandag 10 juli

Een eerste voorzicht vuurtje gemaakt.  Stan had de eer om dit aan te steken.  Nu een paar keer rustig opstoken en daarna kunnen we beginnen te bakken!