SNMP + grafieken

SNMP

Op de wago PLC kan je interne variabelen beschikbare maken via SNMP zodat je ze met een SNMP client remote kan opvragen. Deze waarden moeten van het type DWORD zijn. Dit is een probleem voor de temperaturen omdat deze ook negatief kunnen zijn. De temperaturen worden gemeten met 0,1 graden nauwkeurigheid. Voor SNMP tel ik er 1000 bij en maak ze dan pas beschikbaar. De kans is klein dat we ooit onder de -100 °C gaan halen. Voorts maak ik ook de waarden van de 750-493 (spanning en stroom) beschikbaar en de counters voor gas, water en GSC meter.

SNMP waarden opvragen

via xymon

http://sourceforge.net/projects/xymon/ is open source monitor software. Voor de wago PCL heb ik een extra script gemaakt dat elke 5 minuten de SNMP waarden gaat uitlezen, er een aantal status pagina's van maakt en de nodige waarden gebruikt om grafieken te maken. Het resultaat zijn de status pagina's op http://www.docum.org/home/xymon/ voor 'wago', maar het zijn vooral de grafieken die interessant zijn:

  • stroom: stroom, spanning en door te vermenigvuldigen: watt
  • zon: zon straling sensor
  • temperatuur

via crontab

Xymon grafieken zijn 'mooi' voor zaken die waardes weergeven, maar zijn niet praktisch voor counters die optellen. Daarom draait er vanuit de crontab elke 5 minuten een scriptje dat de via SNMP de counters gaat opvragen van gas, water en GSC meter. Deze counters worden in een mysql database opgeslagen. Ook worden de uur, dag en maand waarden bijgehouden. Voor de grafieken maak ik gebruik van http://pchart.sourceforge.net/. Dit verder uitwerken staat nog op mijn TODO lijstje. Voorproefje kan je vinden op http://www.docum.org/home/wago/