Bakoven

Waarom?

Mijn opa langs vaders kant had vroeger een bakkerij.  Spijtig genoeg is deze al jaren gesloten en is (bijna) al het materiaal weggegeven.  Mijn opa langs moeders kant had een zelfgebouwde bakoven.  De koepel was gemaakt met de plaatselijke klei, dus zonder stenen.  Mijn vader, de schoonzoon dus, was de bakker van dienst terwijl mijn opa de stoker was.  Ikzelf heb die oven ook een paar keer opgestookt.  Na een aantal jaren niet gebruikt te zijn was de oven redelijk vervallen.  Uiteindelijk hebben we hem een laatste keer opgestookt en kort daarna is hij afgebroken.

Een paar jaar geleden was er een oproep om mee te werken aan het bouwen van een bakoven aan de windmolen 'De Heerser' in Retie.  Uiteindelijk is het er niet van gekomen, maar ik heb me wel voorgenomen om er zelf 1 te bouwen.  Als voorbereiding heb ik in 2009 de stage 'bouw zelf je oven' gevolgd bij het Museum voor de Oudere Technieken.  Nu, 2012, is de oven klaar en is er een tuinhuis rond geplaatst.

Wat voor oven?

Het type bakoven dat ik ga bouwen is gebaseerd op die van het Museum voor de Oudere Technieken.  Dit houdt in dat de oven de vorm krijgt van een halve peer.  De koepel wordt gemetst in oude bakstenen en het geheel wordt gevoegd met leem.  De schouw voor de bakoven is buiten de oven.  De oven kan volledig afgesloten worden met een ingemetste deur.

De oven zelf is geïntegreerd in een houten tuinhuis waarbij de voorkant van de oven uitkomt op een ruim terras.  Het is dus niet echt een gesloten bakhuis, maar je staat toch droog als je aan het bakken bent.  De schouw van de oven wil ik ook gebruiken als schouw voor een terraskachel.

Er zijn meerdere variaties mogelijk.  Zo kan je de bakoven rond maken zoals in Italië veel voorkomt.  Of kiezen voor het Amerikaans model waarbij de bakoven de vorm krijgt van een doorgesneden cilinder.  Op zich maakt de vorm niet veel uit, als er maar een paar basis regels gerespekteerd worden.  Voor pizza kan je bakken en stoken tegelijkertijd.  Maar voor brood moet de oven genoeg warmte capaciteit hebben om een paar uur warm genoeg te blijven zonder dat je moet bijstoken.  Dus moet je genoeg stenen voorzien zodat de warmte capaciteit groot genoeg is.  Anderzijds wil je niet te veel warmte capaciteit want dan moet je te lang stoken eer de oven op temperatuur is.