3F + N

Docs: 

Thuis heb ik een 3 Faze met neuter aansluiting.  Dit betekent dat er 4 kabels binnenkomen op de teller waarvan de blauwe kabel de neuter is.  Tussen de 3 andere kabels en de neuter heb je elke keer 240V. Tussen de faze kabels onderling meet je ongeveer 380V. Volgens http://nl.wikipedia.org/wiki/Driefasenspanning#Sterschakeling is dit een sterschakeling en is de neuter geaard.  Tussen de aarding en de neuter meet je dus 0V.

Bij een sterschakeling kan je dus 3 keer 240V 'gebruiken' en het is dan ook aan te raden om de verbruikers te verspreiden over de 3 fazen.  Voor zonnepanelen kan dit handig zijn omdat je de pannelen best aansluit op de faze met de laagste spanning.  Dit is namelijk nodig omdat de omvormers van de zonnepanelen een maximale netspanning van 253V aanvaarden.  Boven deze spanning schakelen ze uit ter beveiliging.  Opdat de opgewekte stroom van de omvormer in het net kan 'stromen' is het ook nodig dat de omvormer een iets hogere spanning opwekt dan hij 'meet' op het net.
Door spanningsval over de stroomkabels is het zo dat de spanning vlak bij de hoogspanningscabine hoger is dan de spanning op het einde van de lijn.  Wanneer de spanning op het einde van de lijn te laag is, wordt de spanning in de cabine verhoogd.  Als je dus pech hebt en je woont aan het begin van de lijn, dan kan het zijn dat deze boven de 253V gaat en dan heb je pech want dan gaat de omvormer zich uitschakelen.  Dit verergt nog wanneer je buren ook omvormers hebben op dezelfde faze die dus elke de spanning wat omhoog gaan jagen.

Alle stroom van de 3 fazen gaan dus door de neuter kabel (hierbij vergeten we even de situatie waarbij je 3-Fazen toestellen hebt aangesloten).  Als je dus de stroom meet die door de kabels van de 3 fazen gaan heb je dus de stroom die door de neuter gaat.  Ik gebruik de 750-493 wago module om de stroom door de 3 fazen te meten en kan dus het volledige stroomverbruik meten.